HAYATIN İÇİNDE KAYBOLMAK MÜMKÜN MÜ?

Merhaba Sevgili Dostlar,

2022 Yılının ilk haftasında okuduğum ve belki de her yıl başında okunması gereken bir kitapla, Gece Yarısı Kütüphanesi ve yorumuyla yine sizlerleyim.

 Neden her yıl başı derseniz?

 Her yıl sonunda bir daha ki sene için umutlarımız olur. Yeni kararlar verilir , yeni yollar çizilir ve yeni yıla girdiğiniz ilk gün sanki değişim kararını biz vermemişiz gibi hayatımızı aynı şekilde yaşamaya devam edersiz. Saatler ertelenir ve kararlarımızı verdiğimiz zamanki heyecanımız yavaş yavaş söner gider. Çünkü motivasyonumuz karar vermeyedir, kararlı olmaya değil. Bilirsiniz başlamak yolun yarısıdır ama sadece düşünmek gerçekleştirmek için yeterli değildir ki bu tecrübelerimizle sabit değil midir?

İşte bize tam da bu konuda motivasyon olabilecek ve bizi bahanelerimizden sıyrılıp gerçekliğimizle yüzleştirecek bir kitap tavsiyesidir Gece Yarısı Kütüphanesi.

Yaşantımızda umutlarımızın bittiği ve kendimizi en çaresiz hissettiğimiz anda, yaşadığımız tüm olumsuzlukların sadece bizim başımıza geldiğini düşünüp ve hayatın bize mutluluk vermediğini aksine her acıyı bizim omuzlarımıza yüklediğini ve ne yaparsak yapalım bu döngüyü asla kıramayacağımıza olan inancımız arttığı ve bu konuda bizim değil kaderin suçlu olduğunu, çevremizde ki mutlu insanların mutluluğa, başarıya çabasız ulaştığını düşünüp kendimizi yetersiz ve başarısız hissettiğimiz anlarda pişmanlıklarımızla bir girdaba kapıldığımız da,

‘Yaşamla ölüm arasında bir kütüphane var,’ dedi. ‘Bu kütüphanedeki raflar sonsuza kadar gider. Her kitap yaşamış olabileceğin başka bir hayatı yaşama şansını sunar sana. Farklı seçimler yapmış olsan, şu an nasıl bir hayatın olacağını görürsün… Pişmanlıklarımı telafi etme şansın olsaydı, bazı konularda farklı davranır mıydın?’

MATT HAIG- GECE YARISI KÜTÜPHANESİ

Yazarın size en başta yönelttiği bu soruya kimsenin hayır dediğini duymazsınız.. Çünkü size bir umut aşılıyor. Her şeyin daha güzel olabileceğine dair.. Evet dedik ve kararımızı verdik o zaman..

Ama.. suç tamamen bizde değildi hani.. bazen biz ne yarsak yapalım kıramıyorduk bu talihsiz yazgıyı.. hani biz elimizden gelen her şeyi yapmış olmamıza rağmen  her şey olumsuz gelişiyordu??

Tamam. Belli ki bizimde bazı eksikliklerimiz var. Ama.. Başkalarının da eksiklikleri ve hataları var. Mükemmel değillerdir ya.. Biz de bir sürü hatalarını görüyoruz, kimse onları söylemediği için mi her şey iyi gidiyor hayatlarında? Belli de biz daha çok hata yapışızdır. Göz ardı edilemiyordur artık. Sonuçları hep hüsran olan hatalarımızdan beslenen korkularımız sömürüyordur hayatımızda filizlenebilecek her çiçeği.. Sevdiklerimizi üzmekten başka ne işe yarıyor hayatımız..? Suç kimsede değil belli ki biz her şeyi yanlış yapıyoruz ve sonucu hak ediyoruz..

Sevgili okuyan,

Hayatta bir şeyler yapmak için çok fırsatım oldu ama ben hepsini çarçur ettim.

Kendi ihmalkarlığım ve talihsizliğim yüzünden, hayat benden kaçtı durdu ve artık mantığım benim de ondan kaçmam gerektiğini söylüyor.

Kalmamın mümkün olduğunu hissetsem, kalırdım. Ama hissetmiyorum. Bu yüzden kalamam. Başka hayatları da karartıyorum.

Verecek hiçbir şeyim yok. Özür dilerim.

Nora

MATT HAIG- GECE YARISI KÜTÜPHANESİ S/23

Kitapta kimi zaman yazarı kimi zaman karakterimiz Nora’nın diliyle okuyoruz. Ve Nora’nın az evvel okuduğunuz mektubunda ki ruh haline, biz de mektuptan önce ki satırlarda ulaşmıştık zaten. Kendimizi suçlarken çok da farklı değiliz aslında..

Amma velakin buradan sonrası farklı.. Çünkü Nora bu kütüphane de bir çok kararını değiştirerek faklı yollara gittiğini deneyimliyor. Hata yaptığı anları düzelttiğinde hayatı bambaşka bir şekilde yaşıyor ama… İşte o ama ve Nora’nın ilham veren yolculuk deneyimleri bize harika bir okuma keyfi yaşatıyor. Bin bir düşünceyle sizde bin bir farklı yollara giriyorsunuz.. Yazar okuyucu ile yazdığı karakteri iletişime geçirmeyi çok iyi başarmış.. Size beylik cümlelerle akıl vermiyor kişisel gelişim kitapları gibi, size bir örnek veriyor ve beylik cümleler sizin aklınıza düşüyor. Bu manada da çok zevkliydi okuması.. Tavsiyemdir.. Gece Yarısı Kütüphanesi.. Alın, okuyun bir şans verin…

Son sözü yazara verip veda ediyorum sizlere..

Her yaşam milyonlarca seçim ihtiva eder.

Kimi büyük, kimi küçük.

Fakat bir kararın yerine başka bir karar geçtiğinde, bütün sonuçlar da değişir.

Dönüşü olmayan bir sapma gerçekleşir ve bu da başka sapmalara yol açar..

MATT HAIG- GECE YARISI KÜTÜPHANESİ S/251

Her kararımızın size mutluluk getirmesi dileğiyle… 😊

Hep görüşmek üzere… Hoşça’ Kalın…

2 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Bilgi Dostu dedi ki:

    Harika bir kurguyla, büyülü gerçekçiliğin insana sorgulamalar sunmasına ve gelişimine katkıda bulunan, dili yalın ve bir o kadar sürükleyici bir şekilde sunan, çok satanlar arasında yer alan eser.

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın